Col·locació… o segrest de treballadors a Arquitectes del Regne de l’Oest

Written by

Has sentit a parlar d’algun joc on col·loquis fins a 20 treballadors i després et dediquis a segrestar els dels altres? Saps com n’és de satisfactori quan algú compta amb treballadors en una casella i li prens per enviar-los a presó? Sí, es molt satisfactori… fins que t’ho fan a tu, sense remordiments, ni rancúnies… és una constant a Arquitectes del Regne de l’Oest.

Així com al 2017 va ser Azul i Gloomhaven, al 2018 es va parlar força d’un bon reguitzell de jocs: el Root, el nou Brass, the Mind, Keyforge… i Arquitectes del regne de l’Oest. De fet aquests jocs son presents a tots els tops ten de l’últim any. I ara, que fa poc que han sortit els premis de la Boardgamegeek, triats per votació dels usuaris de la web, el tercer millor joc de l’any es Arquitectes del Regne de l’Oest.

Situat en el mateix mon de fantasia que “Saquejadors del mar del Nord” i “Paladins del regne de l’Oest” es tracta d’un joc de col·locació de treballadors de 1 a 5 jugadors. Sí, té mode en sol·litari contra una pila de cartes que gestionen la intel·ligència enemiga. Realment es recomana jugar-lo a 3-4 jugadors; tot i que funciona a 2 i 5, l’experiència no es tan engrescadora. A 2 hi ha poc moviment i a 5 n’hi ha massa.

A cada torn només tindrem una acció possible, col·locar un treballador. I en comencem amb uns 20. Peeeeerò, cada cop que fem una acció, el seu efecte serà acumulatiu per cada treballador propi que ja hi hagi. És a dir, si agafo pedra i després torno a agafar pedra, amb el segon torn directament agafaré dues. Si en poso un tercer, en cobraré tres. Per tant, interessa acumular treballadors en una mateixa casella.

Senzill, oi que si? Això vol dir que només tenim 20 torns en tot el joc? No, i és aquí on rau la gràcia del joc. Hi ha una acció que permet “capturar” els treballadors dels altres jugadors i enviar-los a pressó. A més, quants més agafis de cop, més diners guanyaràs. Ara ja veus perquè anar acumulant treballadors a la mateixa casella potser no es tant bona idea, oi?

A tot això, els jugadors construeixen edificis, participen a la construcció de la catedral, recullen impostos, contractes personatges amb oficis, van al mercat negre… tot gestionat per la simple acció de “col·locar un treballador”. Bé, això i una escala de reputació que farà que ens facin fora de la catedral o escatimem impostos (si anem massa malament) o que no poguem accedir al mercat negre (si tenim massa bona reputació).

En el fons es tracta d’un joc de col·locació de treballadors molt ben lligat, amb la mecànica original del “segrest” de treballadors. Una mica d’aire fresc a un sector que últimament està una mica saturat. Per algun motiu serà que surt a tots els llistats del millors jocs del 2018.

Article Categories:
Trobades

Leave a Comment

Menú