Wingspan, el joc d’ocells que està donant la volta al mon

Written by

Un joc sobre ocells s’ha colat a la llista dels jocs més desitjats del 2019. S’han subastat còpies a ebay per 1000$. Als EEUU s’han esgotat les dues edicions que han publicat en un tres i no res. Al Canadà, tants compradors van reservar el joc abans de sortir, que no hi va haver-hi per tots… Ara esperen a la segona edició. Ara, des del dia 11 d’abril ja el tenim disponible en el nostre entorn inmediat, en castellà de la mà de Maldito Games. Ja el tenim a casa i n’hem pogut fer un parell de partides. Intentarem explicar en què consisteix aquest joc i que aporta per a que sigui notícia.

Primer de tot, la temàtica, es un joc sobre ocells. Tècnicament, un cop analitzat el joc, podria ser de qualsevol altre tema (peixos, cotxes,… ) però la temàtica dels ocells s’hi escau força. L’autora principal del joc, Elizabeth Hargrave, es ornitòloga, per tant la temàtica del joc debia estar confirmada abans que qualsevol altre detall. I es aquesta temàtica tant original el que li dona un aire fresc al joc. És diferent, no tinc cap altre joc “de debò” que sigui sobre ocells.

La mecànica en si del joc es la construcció de motors. És a dir, anar combinant cartes per poder fer combinacions, al més pur estil Race for the Galaxy o Gizmos. Podriem discutir si també Terraforming Mars encaixa en el mateix perfil, però crec que si que serveix la comparativa. Les accions disponibles son 4: baixar ocell, agafar menjar, agafar ous o agafar més cartes d’ocells. A més, només tindrem 8 accions a fer a la primera ronda. Son 4 rondes i en cada ronda tindrem una acció menys a fer, per tant a l’última només podrem fer 5 accions. Afortunadament, molts dels ocells que juguem ens donaran habilitats especials, per tant a mesura que avança el joc, cada acció nostra serà molt més potent que les rondes prèvies. I és aquí, en aquestes habilitats de cada ocells i la seva combinació, on rau la gràcia de Wingspan.

L’estètica del joc està molt cuidada. Els ous, els dibuixos dels ocells, els daus de fusta, la torre de daus en forma de niu… Realment es un joc molt bonic. Els únics “però”s que li puc posar es que la caixa niu no hi cap sencera de nou a la caixa del joc, per tant s’ha de desmuntar parcialment al recollir el joc. I que el tros de plàstic que fa de suport de les cartes és millorable.

El joc permet jugar en solitari, amb unes cartes que aniran fent de “intel·ligència artificial”, i fins a 5 jugadors. Tot i que es un joc procliu a l’anàlisi-paràlisi, per tant el nombre ideal de jugadors es de 3, empitjorant i allargant el joc a mesura que augmentem el nombre de jugadors. Sobre el mètode de puntuació, hi ha una vessant competitiva i una altra menys interactiva… Precisament un dels problemes d’aquest joc és la seva limitada interacció entre jugadors. Fent servir la versió competitiva de la puntuació, el joc guanya una mica més. Per tant, feu servir directament la cara verda del taulell de puntuació final.

D’altra banda, Stonemeier Games es coneguda per grans components de producció (editors de Scythe) però al joc se li ha afegit una previsió de ventes molt limitada. Això es va repetir en la segona edició als Estats Units, el que ha ajudat a crear més hype de l’esperat. Les subastes exagerades que van tenir lloc a Ebay han fet la pilota encara més grossa. De fet, va arribar a ser el joc més buscat a la Boardgamegeek a finals del 2018 i principis del 2019 .

En conclusió, Wingspan és un gran joc de combinació de cartes, amb una temàtica molt original i amb uns components molt ben pensats. Tot això acompanyat d’una “dubtosa” maniobra de marketing, ha aconseguit consolidar el joc com un dels plats forts de principis de 2019.

Wingspan

Wingspan
81

Ganes de jugar-hi

0/10
  Article Tags:
  · · · · · ·
  Article Categories:
  Jocs · Novetats

  Comments

  Leave a Comment